8 Kasım 2010 Pazartesi

Hangi Uluslar?

Bir uluslararası ilişkiler mezunun ne olacağı meçhuldür. Diplomasında "uluslararası ilişkiler uzmanı" yazar ama genelde bir çoğu bu işi yapmaz, yapamaz. Bu bölümü tercih edenleri zaten ilk etapta bölümün adı cezbeder. "Ne okuyorsun?" dediklerin "Uluslararası ilişkiler" demenin ayrı bir karizması vardır ama o kadardır. (Ha bak bu cevaba karşılık "Hangi uluslar?" diyenin alnından öperdim, ne yazık ki hiç çıkmadı.)

Birinci sınıfta işin eğlencesinde olan mağdur gencimiz diplomatlık, büyükelçilik yapabileceğini, bakanlıklarda çalışabileceğini düşünerek “E sen şimdi ne olacaksın” sorusuna bunları kapsayan cool ve stabil cevaplar verir. Derken, genelde ikinci sınıfta, bir uyanış dönemi yaşanır. Yavaş yavaş durum idrak edilir, diplomatlığın her yiğidin harcı olmadığı anlaşılır. Bunu hayalkırıklığı evresi takip eder ki bu da üçüncü sınıfta baş gösterir. Son sınıfta ise mağdurumuz kabulleniş dönemine girmiştir. Bu mağdurların arasından, "Ulan bir senem daha olsa bir şeyler yapardım belki" deyip okulu uzatanlar çıkmıştır, çıkacaktır ama genellikle bu eylem başarısızlıkla sonuçlanır.

Bu lanet soru mağdurun takatini sınarcasına mezun olduktan sonra da karşısına çıkacaktır. Başlarda sabırla açıklamaya çalışırken, zaman geçtikçe sinirli, bazen küfürlü, kaba cevaplar vermeye başlayacaktır. Ve bunu sessizlik dönemi izleyecektir. Artık mağdur durmaksızın süregelen bu samimiyetsiz kariyer sorularına duyarsızlaşmış, “Boşver be hacı, gel içelim” mertebesine erişmiştir.

Samimiyetsiz dedim çünkü “Sen şimdi ne olacaksın?” sorucuları genelde uluslararası ilişkilerin nasıl bir bölüm olduğunu, yıllarca ne okuduğumuzu bilmeden, kendilerince bir yorum dahi getiremeden, gereksizce bu soruyu sorma yoluna gitmektedirler. Hayır öğrensen ne olacak, sanki iş bulacaksın. Her ne kadar “Boşver be hacı, gel içelim” mertebesine ulaşmış olsam da bazen bu soruya “Ebenin kukusu” diyesim geliyor ama demiyorum.

Hadi size bir iyilik yapayım. Uluslararası ilişkilerin ne olduğunu bilmeyenler için…

Buyurun: http://tr.wikipedia.org/wiki/Uluslararas%C4%B1_ili%C5%9Fkiler

İşte böyle bir şey uluslararası ilişkiler. Hala bitirince ne olacağımızı merak ediyorsanız, kendi adıma ben bi bok olamadım. Böyle ne idüğü belirsiz, töbeestafurullah, saçma sapan bi insanım. O yüzden boşverin be hacılar, gelin içelim!

0 Maruzatım olacak:

Template by:
Free Blog Templates